19 نوامبر، روز جهانی مرد
روز جهانی مرد که هر سال در 19 نوامبر جشن گرفته می شود به مردان و کمک های آنها به جامعه اختصاص دارد.
پدرانه ها به نقل از ایمنا ،این روز به دنبال تجلیل از موفقیت و پیشرفت مردان در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و کمک آنها به خانواده، نهادها و جامعه است.
تاریخچه روز جهانی مرد
ایده روز جهانی مرد از دهه 1960 مورد بحث قرار گرفت، اما برای اولین بار در سال 1999 توسط دکتر جروم تلوکسینگ، استاد دانشگاه هند غربی در ترینیداد و توباگو، مفهوم سازی و مشاهده شد. پروفسور Teelucksingh روز 19 نوامبر را برای گرامیداشت روز مرد به عنوان سالگرد تولد پدرش انتخاب کرد. از آن زمان، هر سال جشن گرفته می شود. در حال حاضر، نزدیک به 80 کشور این روز را جشن می گیرند.
این روز فرصتی است برای تمرکز بر مسائلی که مردان از فرهنگ ها و زمینه های اجتماعی-اقتصادی مختلف در سراسر جهان با آن مواجه هستند. اگرچه این یک مراسم جهانی به رسمیت شناخته شده توسط سازمان ملل نیست، اما این روز در بسیاری از کشورها، سالانه جشن گرفته می شود.
روز جهانی مرد چه روزی است؟
فهرست مطالب
در تقویم جهانی، ۱۹ نوامبر هرسال روز جهانی مرد ( International Men’s Day) است. این روز در سال 2023 با ۲۹ آبان ۱۳۹۹ برابر است.
هدف روز جهانی مرد
هدف از برگزاری روز جهانی مرد را میتوان در تمرکز بر سلامت مردها، بهبود روابط، ترویج برابری جنسیتی و همچنین نشان دادن نقش مثبت مرد در جامعه دانست. این روز فرصتی را برای همه مردان فراهم میکند تا نشان دهند که آنها همواره به جامعه و خانواده خود کمک میکنند و در مراقبت از فرزند خود به همسرشان یاری میرسانند. همچنین این مناسبت نشان میدهد که همه مردها آدمهای زورگو و منفعت طلبی که در ذهن اکثریت جنس مخالف وجود دارد، نیستند. روز جهانی مرد روزی است که باید برای همه مردهایی که هر روزه در محل کار خود جهت تلاش و فداکاری برای خانواده و کشور خود مشغول به فعالیت هستند و سعی میکنند به عنوان یک شهروند جامعه نقش سازندهای را هم برای خانواده خود و هم برای جامعه ایفا کنند، جشن بگیریم.
اهمیت روز جهانی مرد
این روز ارزش مثبتی که مردان برای جهان، خانواده ها و جوامع خود به ارمغان می آورند را در سراسر جهان جشن می گیرد. این الگوها نقش مثبت را برجسته می کند و آگاهی از رفاه مردان را افزایش می دهد.
روز جهانی مرد فرصتی را برای بحث در مورد موضوعات مهم مختلف در مورد سلامت، رفاه و مشکلات مردان فراهم می کند. این فرصتی است برای صحبت در مورد اینکه چگونه با افراد بسته به جنسیتشان نابرابر رفتار می شود. هدف این روز ترویج ارزش های اساسی بشردوستانه و آموزش مردم در مورد مشکلات مردان است. این روز همچنین بر رفاه روانی مردان صرف نظر از پیشینه فرهنگی و اجتماعی آنها تأکید دارد.
نماد مردان
نماد مردان، نماد مریخ دایرهای است که یک فلش در گوشه سمت راست بالا وجود دارد. از این نماد در متنهای باستانی برای نمایش سپر و شمشیر جنگ استفاده میشد. این نماد علاوه بر مشخص کردن جنس مذکر، برای نشان دادن سیاره مریخ و عنصر آهن در شیمی هم استفاده میشود. از این نماد همچنین برای نشان دادن مارس (خدای روم)، آرس (خدای یونان)، لوگوی کارخانه ولوو و سرویسهای بهداشتی مردان استفاده میشود. سیاره مریخ به عنوان نماد آهنگ طبیعی مرگ و زندگی شناخته میشود به همین دلیل از مریخ به عنوان سمبل مردانگی، حرکت، تلاشگر، قدرتمند، متمرکز، هدف گرا، پرخاشگر، مشتاق و با انرژی یاد میشود.
واژه مرد در فرهنگ
با وجود سیر افزایش غلبه دیدگاه مدرن و کاهش تفاوت بین زن و مرد، هنوز هم مواردی مثل مسئولیت خانواده از نظر اقتصادی و مدیریتی، حمایت مرد از اعضای خانواده، نقش پدر و همسر برای خانواده و امثال اینها به عنوان نقشهای مردانه شناخته میشود و مسئولیت کل زندگی بر دوش آنهاست و تصمیم گیرنده اصلی خانواده هستند. همچنین بعضی کارها و مشاغل در دسته بندیهای جنسیتی قرار میگیرند. مثلاً کار در معدن، رانندگی خاور، و تعمیرات از مشاغل مردانه هستند. حضور زنان در این مشاغل برای اغلب جوامع ممکن است عجیب به نظر برسد. واژه مردانگی در ادبیات پارسی و فرهنگ ایرانی برابر با جوانمردی است و نماد دلاوری، ظلم ستیزی، دادگری، حقجویی و پشتیبانی از ستمدیدگان است.
چالشهای زندگی مردان و پسران
موضوع روز جهانی مرد ۲۰۲۳ «خودکشی صفر مرد» است که به موجب آن مردان و پسران برای درک و کنار آمدن با مسائل مربوط به سلامت روان حمایت میشوند. عموماً جمعیت مردان برای تأمین امکانات لازم برای خانواده خود استرس دارند و این می تواند بار روانی بیشتری را به همراه داشته باشد. علاوه بر این، دانشآموزان تحت فشار قرار میگیرند تا در امتحانات خوب عمل کنند و شغل خوبی داشته باشند. علاوه بر این، وقتی مردان زیر بار مسئولیت های بیشماری بروند، مستعد ابتلا به بسیاری از مسائل بهداشت روانی مانند اضطراب، افسردگی و حتی خودکشی هستند. موضوع امسال به پرداختن به موضوع تمایل به خودکشی در میان مردان متمرکز است.
همواره چالشهای مختلفی بر سر راه زندگی مردان جهان وجود دارد که برای درک بهتر آنها خوب است موارد زیر را یادآور شویم:
- پسران دو برابر بیش از دختران به اختلال نقص توجه ناشی از بیش فعالی (ADHD) مبتلا میشوند.
- میزان ترک تحصیل پسران در مقطع دبیرستان بسیار بالاست.
- نمرات پسران از دختران کمتر است.
- نرخ خودکشی در پسران چهار برابر دختران است.
- احتمال ورود پسران به زندان در جوانی بیش از دختران است.
- پسران بیش از دختران قربانی جرم و جنایت میشوند به طوری که پسران ۵ برابر بیش از دختران بر اثر قتل جان خود را از دست میدهند.