مشکلات بین پدر و مادر و فرزند پسر
نوجوانی سن ایجاد تغيير و تحولات بزرگ براي هر شخص است و در واقع میتوان گفت حساس ترین سنی است که هر فردی آنرا تجربه می کند. سنی که مرحله گذار از دوره بچگی به بزرگ سالی تقلی ميشود و نوجوانان تلاش ميکنند تا هویت مستقل خویش را بسازند و استقلال بیشتری داشته باشند.در این مطلب تلاش کرده ایم نکات مهم و ضروری رفتار با نوجوان را توضیح دهیم.
پدرانه ها؛ آنها میخواهند به پدر و مادر خویش ثابت کنند که مسئولیت پذیر و قابل اطمینان هستند. روانشناسی نوجوانان به والدین کمک ميکند تا بتوانند نوجوانان را بهتر درک کنند و راحت تر بتوانند تجربه های خویش را به آنان منتقل کنند.
والدین معمولاً بخاطر رفتارهای خشونت آمیز، افسردگی، استفاده از الکل و مخدرها پسر نوجوان خویش نگران هستند و بخاطر این رفتارها ارامش و آسایش خویش را از دست می دهند. رفتار با نوجوان پسر سخت است، ولی بعد از یادگیری نوع رفتار با پسر نوجوان خویش شب و روز احساس ناراحتی میکنید و بعد از مدتی احساس خستگی به سراغ شما ميايد . براي حل این مشکل چه کارهایی انجام داده اید؟ به مشاور یا دکترمراجعه نموده اید ؟
پدر و مادر ناباب نباشید!
فهرست مطالب
پدر و مادر پیش از هر دوست ناباب یا جامعه ناسالمی میتوانند رفتارهای خطرناک را به فرزندان شان بیاموزند. نتيجه جدید ترین تحقيقات روی بیش از 2000 نوجوان که به مصرف سیگار و مخدرها و … اعتياد داشتند، نشان داده که 40 تا 60 درصد از این نوجوانان، براي بار اول روش استعمال مواد دخانی را در منزل و به وسیله والدین خویش آموخته اند؛ بدین ترتیب نخستین گام در دور نگه داشتن فرزندان از مخدرها ، استعمال نکردن آنها به وسیله والدین و به خصوص در خانه است.
با وی ارتباط برقرار کنید
نکته ای که باید به آن توجه بسياري داشته باشید این است که باید به هر نحوی که شده با وی ارتباط برقرار کنید، حتی درصورتی که حرف شما درحد چند کلمه باشد. از وی بخواهید با شما صحبت کند و تنها به حرفهای وی گوش کنید بدون قضاوت و یا نصیحت کردن .این را هم در نظر داشته باشید که پسر های نوجوان علاقه زيادي به صحبت های طولانی ندارند.از وی بخواهید در خصوص ارزش های خویش و طرز فکرش در مورد انتظاراتی که از خانواده دارد صحبت کند.
رفتارهای فرزند خویش را مد نظر داشته باشید
تغيير الگوهای خواب و یا اشتهای وی را بررسی کنید. اما این کار به این معنی نیست که جاسوسی آنها را کنید و یا وسایل آنها را بدون هماهنگی جست و جو کنید. این کار امکان دارد باعث ناامنی و از بین رفتن اعتماد بین شما شود. درصورتی که در مورد این مسئله نگران هستید و فرزند شما مایل به حرف مستقیم با شما نیست میتوانید طی جلسات مشاوره کودک و نوجوان، از درمانگر متخصص در روانشناسی نوجوانان کمک بخواهید.
خود نوجوان، انتخابگر نهایی آينده اش است!
بسياري از پدران دوست دارند آينده ای را که براي خویش متصور بوده اند و به آن نرسیده اند براي پسرانشان ترسیم کنند، ولی خيلي از افسار گسیختگي ها و فاصله های بین والد و فرزند از همین جا آغاز می شود. شما بعنوان یک پدر و مادر خوب، تنها وظیفه شناساندن راههای درست و اشتباه به فرزندتان و مشورت کردن با وی در خصوص علاقه مندی هایش را دارید و بهتر است انتخاب نهایی را به عهده فرزندتان بگذارید.
براي نوجوانتان، میهمانی دوستانه راه بندازید و حال کنید!
پسران در سنین نوجوانی علاقه خاصی به استقلال، جدا شدن از خانواده و پيوستن به گروه هم سالان دارند و نگرانی بسياري از والدین، از ناشناخته بودن دوستان فرزندشان نزد آن هاست.
شما برای این که هم فرزندتان را شادمان کنید و هم با دوست های جدیدش بیش تر اشنا شوید، میتوانید هر چند وقت یک بار، یک مهمانی خودمانی ترتیب دهید و دوستان فرزندتان را هم با خانواده هایشان به صرف یک عصرانه ساده دعوت کنید. شما میتوانید براي تسلط بیش تر به روابط فرزندتان هم، ماهی یک بار، یک برنامه کوهنوردی با دوستان فرزندتان و خانواده آنها بچینید.
با تغيير ظاهری افراطی نوجوان کنار بیایید!
پسران در سنین نوجوانی علاقه زيادي به دیده و پذیرفته شدن از طرف جامعه دارند؛ بدین ترتیب براي این کار اقدام به عوض کردن ظاهر و نوع پوشش خویش می کنند. در رویارویی با اینگونه مسایل، شما نباید با پرخاشگری و توهین فرزندتان را از تغيير ظاهرش منع کنید، بلکه باید با زبانی خوش و علت و منطق مناسب، وی را تشویق به پذیرفته شدن از راههای دیگری غیر از تغيير ظاهر غیر متعارف کنید. از وی بخواهید که رشته هنري یا ورزش مورد علاقه اش را بصورت حرفه ای ادامه دهد و موفقیت ها و قهرماني های پی در پی اش باعث غرور و افتخار خود و شما باشد.
بالابردن اعتماد به نفس با واگذار کردن کارهای بزرگ به نوجوان.
پسرها بخاطر موقعیت خانوادگي خاصی که در آينده دارند و باید مسئول و مدیر یک زندگی شوند، نیاز زيادي به اعتماد به نفس بالا دارند. شما میتوانید با واگذار کردن کارهای مهم به پسرتان و گفتن این جمله که« من می دانم تو به بهترین شکل ممکن این کار را انجام می دهی» اعتماد به نفس فرزندتان را بالا ببرید و احساس سودمندبودن را به وی القا کنید. تنها حواستان باشد که باید به وی اجازه ی خطا کردن بدهید.
به نوجوانان فضا و حریم خصوصی دهید.
برخی از والدین احساس بی احترامی و طرد شدن از فرزندانشان دریافت میکنند. والدان باید بخاطر داشته باشند:
- به فرزندشان فضا و حریم خصوصی خود را بدهند.
- فرزندشان به اندازه آن ها تجربه ندارد.
- کاری نکنند که فرزندشان احساس کند که در کار وی دخالت می کند.
- فرزنشان علاقه دارد شخصیت مستقل خویش را داشته باشد.
وی را قضاوت نکنید تنها درکش کنید و از وی بخواهید شما را درک کند.
در نوجوانی فرزندان به حمایت پدر و مادر خویش عمیقاً نیازمند هستند. ممکن است والدین نصحیت های زيادي داشته باشند ولی باید بیش تر گوش کنند و کم تر نصیحت کنند. بهتر است والدین از احساس نگرانی خویش براي فرزند بگویند نه آنکه وی را نصحیت کنند.
مثلا درصورتی که کل روز را خواب بوده. بجاي انتقاد از وی بگویید:
متوجه شدم که زیاد خوابیدی. اتفاقی افتاده؟ کمکی از من ساخته است؟
استقلال نوجوان
نوجوان در سعی براي مستقل شدن است. این مسأله بسیار ضروری است برای این که وی را براي اینده و نقش های اجتماعي اش آماده میکند. والدین دقت کنند که این استقلال عموما بصورت کامل نیست. فرزندان از نظر مالی عموما به والدین تا ۲۶ سالگی وابسته میمانند. من همواره مي گويم:پول همه چیز نیست ولی می تواند فرزند را تا حدی کنترل نماید.
آزادی مفرط و بدون قیدوبند ، ممنوع!
آزادی مفرط، بیش تر مخرب است نه موثر. شما با ازاد گذاشتن فرزند پسرتان در هر زمينه ای و براوردهکردن تمامی نیازهای وی، شخصی متکبر و ازخودراضی از وی می سازید و باعث می شوید که وی فکر کند در تمامی مکان ها و زمان ها، هر کاری که دلش بخواهد میتواند انجام دهد، ولی وقتی طی زندگی با مسائلی غیر از آنچه باب میل اوست رو به رو شود، یأس و نومیدی سراسر وجودش را فرا می گیرد و سرانجام این نوجوانان چیزی نمی شود جزء احساس پوچی.
همچنین بخوانید: پدر موفق کیست؟
منبع: بیتوته
1 دیدگاه