پدرانه ها؛ پ مثل پناه
نام پدر، حس پشتیبانی، تکیهگاه بودن و هرچه حس خوب است تداعی میکند، بویژه پدران سرزمین ما که مانند کوه پشت و پناه خانوادهشان هستند، البته اگر نامگذاری یک روز از سال به نام پدران سرزمینمان زحمات و تلاش آنها را جبران نکند، اما بی شک خستگی را از تنشان به در میکند.
پدرانه ها؛ تردیدی نیست که مسئولیت عمده تربیت فرزندان در مراحل اولیه رشد و تحول، بویژه در دوران جنینی، شیرخوارگی و پیشدبستانی بر عهده مادر است، اما این امر مهم بدون حمایت و کمکهای پدر میسر نیست.
روانشناسان معتقدند پدر هم به اندازه مادر برای رشد روانی کودکان مهم و باارزش است و برقراری تعادل بین روابط این دو با فرزندانشان میتواند از نظر روانی سبب رشد صحیح کودکان شود.
پدر نقش مهمی در شناسایی هویت جنسی کودک داشته و در عین حال که مادر سعی میکند با نقش حفاظتی خود فرزند را حفظ کند، پدر، او را به سمت بیرون گرایش میدهد و در کنار دادن حس اعتماد و امنیت، به او اجازه شکستن محدودیتها را میدهد.
پدر و پسر
فهرست مطالب
در هر دورهای نوع رابطه پدرها و پسرها و صمیمیت و احترام بین آنها وابسته به دوران خودشان در تغییر بوده است و اگر خوب دقت کنیم به این نکته پی میبریم که رابطه بین پدر بزرگهای ما و پدرانمان با رابطه پدران ما و پسرهایشان و پدر و پسر نسل بعدی متفاوت است، اما آن چیزی که بیش از پیش به چشم میخورد شکاف بین دو نسل کنونی و فراوانی قابل ملاحظه ناخوشایندی در روابط میان پدرها و پسرها، در خانوادههای مختلف و با تبار اقتصادی و اجتماعی متفاوت، در شهرها و روستاهاست که باید هم پدرها و هم پسرها در ایجاد دوباره رابطهای خوشایند، پایدار و مطلوب بکوشند، البته در این میان پدران سهم بیشتری دارند، زیرا که علت اصلی این شکاف و نابهنجاری رابطهها تربیت نادرست پسران و در اغلب موارد نداشتن وقت کافی از سوی پدران برای پسرهاست.
ارتباط تنگاتنگ و دوستانه پدرها و پسرها تضمینکننده بهداشت روان و آرامش خانواده و همچنین سلامت روانی پسرها در آینده است. امروز بیش از هر زمان دیگر، پدرها و پسرها محتاج رابطهای صمیمی و نگرش خوشایند نسبت به یکدیگر هستند، چون در دنیای امروز که شاهد گسترش و پیشرفت روز افزون تکنولوژی و فناوریهای اطلاعاتی هستیم، ایجاد مصونیت فرزندان بویژه پسرها در برابر این موج بیشتر از طریق به وجود آوردن مصونیت عاطفی آنها میسر است و این جز با حسن رابطه و پیوند عاطفی پدر و پسر مقدور نیست.
در کل روابط محبتآمیز پدرها و پسرها بیشترین تاثیر را در کاهش تنشهای خانوادگی و اضطرابهای فردی به همراه دارد و زمینه سلامت شخصیت و بهداشت روان پدرها و پسرها و اعضای خانواده را فراهم آورده و مناسبترین بستر را برای رشد و تحول مطلوب شخصیت و به وجود آوردن خلاقیت و نوآوریهای فکری و عملی آماده میسازد.
پسرها بیشتر از دختران به دنبال الگوگیری از پدرانشان هستند و پسرانی که از ارتباط صمیمی و خوشایند کلامی با پدر برخوردارند و از مصاحبت و همنشینی، همراهی و همزبانی و همدلی با پدر لذت میبرند، از بیشترین مصونیت روانی و فرهنگی برخوردار هستند و در دوران جوانی، با بالاترین احساس خود ارزشمندی، اعتماد به نفس و صلابت شخصیت همراه میشوند؛ اما آن دسته از پسرانی که از کمترین ارتباط کلامی با پدر محروم هستند و در برابر وجود پدر فاقد اختیار و آزادی و قدرت بیان و اظهار مکنونات قلبی و برقراری پیوند کلامی و عاطفی بوده، پیوسته از سوی پدر مورد کمتوجهی و بیمهری قرار میگیرند، جرأت سوال و جواب نیز نمییابند و با دنیایی از ناآرامی درون، پریشانی خاطر، عقدههای روانی و اندیشه و احساسی نهچندان مطلوب نسبت به رفتارهای پدر در تأمین نیازهای فطری آنان، پای به دوره جوانی میگذارند، بیش از دیگر همسالان خود، وجودشان مستعد انواع آسیبپذیریهای روانی، فکری، اجتماعی و سیاسی خواهد بود.
پسرها از گفتار و رفتار پدرشان درس زندگی، رفتارهای مردانه، همسرداری، آداب و معاشرت با دیگران، مقاومت در برابر مشکلات، احترام گذاشتن به افراد خانواده و اجتماع، راه و رسم زندگی و نیز معنویت را یاد میگیرند.
با توجه به اینکه پسرها به گفتار و رفتار پدرشان نگاه و از آن تقلید میکنند، به پدرشان به دیده احترام نگاه میکنند و اعمال و رفتار او را معیار خوبی و بدی قرار میدهند و از آنها الگو برمیدارند، پدرها باید تا آنجا که میتوانند الگوی خوبی برای پسرانشان باشند.
حرف های مردانه پدر و پسری
پدر و دختر
رابطه پدرها و دخترها از گذشته تاکنون در بیشتر موارد، رابطهای گرم و عاطفی بوده است؛ دختران از قدیم مونس و همدم پدرانشان بودهاند و پدران پشت و پناه و دلگرمی دختران و این رابطه حتی تا بعد از اینکه دختر از خانه پدری به عنوان عروس بیرون میرود نیز ادامه دارد و این حس تکیه گاهی و دلگرمی هیچگاه از بین نمیرود.
گاهی نوع رابطه دختر و پدر به تاریخچه زندگی شخصی پدر بازمیگردد. برخی مردان دوست دارند همان رابطهای را با دخترشان ایجاد کنند که با مادرشان داشتهاند و برخی دیگر عشقی را نثار او میکنند که نتوانستهاند تجربه کنند. برخی مردان از داشتن دختر خوشحال میشوند چون رابطه خوبی با پدر خود نداشتهاند، برای این دسته از افراد داشتن پسر به معنی تبدیل شدن به همان پدری است که آنها در کودکی از او خرسند نبودهاند. در حالی که داشتن دختر سبب میشود وزن تاریخ گذشته سبکتر شده و مرد بتواند رابطه جدیدی با فرزند خود ایجاد کند.
از طرف دیگر پدر برای دختر بر خلاف پسرها نوعی «تائید» است و روابط بین آن دو به طور ناخودآگاه برای هر دو طرف اهمیت و برتری خاصی دارد. مهم این است که معمولا این رابطه که از همان ماه اول تولد آغاز میشود همیشه تعادل ندارد و گاهی یک رابطه بسیار نزدیک و عاطفی و گاهی یک رابطه با فاصله بین پدر و دختر شکل میگیرد.
پدر برای دختر حکم کسی را دارد که بین فرزند و مادر جدایی میاندازد، مادر فرزند را به دنیا میآورد و پدر دنیا را به او میشناساند و در پناه خود به او هویتی مستقل میبخشد؛ در واقع این پدر است که به دختر تواناییهای فیزیکی از جمله دویدن و پریدن را میآموزد و حامی همیشگی دختر در فعالیتهای اجتماعی و هوشی است. در ضمن پدر اولین مردی است که به عنوان نمونه جنس مذکر با او آشنا میشود.
نوع ارتباط و برخورد پدران با دخترشان میتواند در آینده او موثر باشد و روابط و تعامل موثر بین آنها، بسیاری از مشکلات دختران را مرتفع خواهد کرد ، زیرا فرزند دختر با توجه به روحیات متفاوت و حساسی که نسبت به فرزند پسر دارد، با ارتباط هرچه عمیقتر با پدرش، به عنوان جنسی مخالف، میتواند مسیر بهتری را برای زندگیش برگزیند و نظارت پدر بر او البته به طور غیرمستقیم و با نگاهی عاطفی، او را نسبت به مخاطراتی که در جامعه امکان دارد تهدیدش کند، آگاه خواهد ساخت.
ارتباط مثبت و حسنه دختر با پدر، علاوه بر جلوگیری از بلوغ زودرس او، باعث خواهد شد که دختران نوجوان دوران بلوغ خود را با بحران کمتری پشت سر بگذارند، البته اغلب افراد جامعه، نقش مادر را به دلیل ارتباط عاطفی فرزندان و روحیه خاص مادر، پررنگتر میدانند و او را نسبت به پدر، نزدیکتر به فرزند تلقی میکنند، اما مسالهای که در اینجا مغفول مانده این است که پدر هم در جای خود باید و میتواند بسیار موثر عمل کند. در این زمینه دختران نیز نباید نقش حاشیهای برای پدران خود در زندگیشان قائل شوند، چراکه پدر نیز همچون مادر دلسوزیها و تجربیات خاص خود را دارد و دختران برای آشنا شدن با روحیات جنس مخالف البته برای انتخاب همسر آینده، باید به درک برخی از خصوصیات پدرشان آگاه شوند و هرچه این درک بهتر و عمیقتر باشد، آینده بهتریبرایشان رقم خواهد خورد.
این ارتباط خوب عاطفی بین پدر و دختر، برای او و همسرش نیز در آینده بسیار مفید خواهد بود و هنگامی که در زندگی برایشان مشکلی پیش آمد، پدر را به عنوان فردی مصلح و معتمد در بین خود به خوبی خواهند پذیرفت و پدر با انتقال تجربیات خود آنها را برای رفع مشکلاتشان در زندگی هدایت میکند.
۱۱رفتارصحیح پدر با دختر
منبع: